Skip links

2o Συνέδριο Νεολαίας στην Πράγα για το έργο YouPart

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2022, η σύμπραξη του έργου YouPart συμμετείχε στο δεύτερο από τα συνολικά τρία Συνέδρια Νέων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου, το οποίο υλοποιήθηκε στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας, με διοργανωτές τους Τσέχους εταίρους Ekumenická akademie και Spolek zastáncu detskych práv. Συμμετείχαν επίσης εταίροι από την Αυστρία (Südwind, ο συντονιστής εταίρος, και BOJA), την Ελλάδα (KAINOTOMIA και InnovED), την Ιταλία (WeWorld και Associazione Culturale Oltre), τη Σλοβενία ​​(Drustvo Humanitas-Center za Globalno Ucenje in Sodelovanje και Zavod Mladinska Mreza MaAMa), και τη Σερβία (Timocki Omladinski Centar και Narodni Parlament). Διοργανώθηκαν εργαστήρια διάρκειας τριών ημερών με συμμετέχοντες στελέχη του προσωπικού των οργανισμών, εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και νέους ηλικίας έως 23 ετών ανά χώρα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του Νέου δημαρχείου της Πράγας, όπου παρακολούθησαν το καλωσόρισμα του κου. ενός εκπροσώπου του δήμου της πόλης, του συντονιστή του έργου και των διοργανωτών, οι οποίοι παρουσίασαν και την ατζέντα του τριημέρου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήσαν σημειώσεις post-it για να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από τη συνέχιση των εργασιών σε σχέση με το Συνέδριο της Βιέννηw τον προηγούμενο Ιούνιο. Ακολούθησαν ομιλίες από τη διευθύντρια της Διεθνούς αμνηστίας στην Τσεχία και εκπρόσωπο του κινήματος Fridays for Future και συζήτηση μαζί τους για θέματα που απασχολούν τη νεολαία. Στην απογευματινή συνεδρία, δόθηκε ανατροφοδότηση σχετικά με ό,τι συνέβη στη Βιέννη και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τις θεματικές που είχαν επιλέξει και δούλεψαν πάνω στην αναζήτηση των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν και στον εμπλουτισμό των τελικών τους απαιτήσεων.

Κατά τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο νεολαίας Karlínské Spektrum, όπου ξεκίνησαν με την οριστικοποίηση των απαιτήσεών τους ανά ομάδα εργασίας πάνω στις θεματικές ενότητες με τη χρήση flipcharts. Στην απογευματινή συνεδρία, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την εκπαιδευτική μέθοδο World Café, ώστε οι αποκτηθείσες γνώσεις να διαμοιραστούν ανάμεσα στις ομάδες των συμμετεχόντων και οι απαιτήσεις ανά θεματική κατηγορία να εμπλουτιστούν περαιτέρω.

Η τρίτη μέρα αφορούσε την επεξεργασία των αιτημάτων που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία του World Café της προηγούμενης μέρας. Στη συνέχεια έγινε η επιλογή των μελών που θα αποτελέσουν την επιτροπή επεξεργασίας των αιτημάτων των νέων. Η επιτροπή αυτή θα συγκληθεί σε δύο διαδικτυακές συναντήσεις, όπου θα οριστικοποιηθούν τα αιτήματα των νεών και θα αποκτήσουν την τελική τους μορφή, με την οποία θα παρουσιαστούν στον Ευρωκοινοβούλιο κατά το Τρίτο Συνέδριο Νεολαίας του έργου YouPart στα Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου. Το απόγευμα διεξήχθησαν πέντε διαφορετικές ξεναγήσεις στην πόλη (π.χ. στην Εβραϊκή συνοικία), με τις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία της Πράγας και των πολιτών της. Η τελευταία ημέρα έκλεισε με μια διαπολιτισμική εκδήλωση, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες και απόλαυσαν φαγητό και μουσική από κάθε συμμετέχουσα χώρα και όχι μόνο.

 

Σχετικά με το έργο

Το YouPart, ένα πρόγραμμα Erasmus+ διάρκειας 30 μηνών, υλοποιείται με στόχο να ενθαρρύνει τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες, να βοηθήσει στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων και να βελτιώσει τον αντίκτυπο των πολιτικών αποφάσεων στους νέους. Το έργο YouPart φιλοδοξεί να ενισχύσει την πολιτική συμμετοχή των μειονεκτούντων νέων σε 6 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων σε τρεις φάσεις, παρέχοντας ευκαιρίες εύρεσης και διατύπωσης αιτημάτων και επιθυμιών (Συμμετοχή), συζήτησης και σύνδεσης τους διακρατικά (Σύνδεση) και έκφρασης αυτών των αιτημάτων στους πολιτικούς σε διαφορετικά επίπεδα λήψης αποφάσεων (Ενδυνάμωση).

Μείνετε συντονισμένοι για το τρίτο και τελευταίο Συνέδριο Νεολαίας του έργου στις Βρυξέλλες που θα πραγματοποιηθεί στις 4 – 8/12/2022!

X