Mend the Gap – Γεφύρωση του χάσματος αμοιβής και απασχόλησης μέσω της οικολογικής επιχειρηματικότητας

Περιγραφή Έργου
Ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει βαθύνει τις μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην οικονομία: οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό. Οι γυναίκες στις χώρες της ΕΕ έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού επειδή αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην υγεία και σε άλλες θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 14,1% και έχει μεταβληθεί ελάχιστα την τελευταία δεκαετία
Σε αυτό το πλαίσιο, το Mend the Gap, ένα 24μηνο πρόγραμμα Erasmus+, αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τις γυναίκες στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων ώστε να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες. Για τους εκπαιδευτικούς, το έργο θα δημιουργήσει νέους διδακτικούς πόρους που χρειάζονται οι γυναίκες για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.
ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ
Το έργο Mend the Gap έχει τις ακόλουθες ομάδες-στόχους:
-Εκπαιδευτικοί
-Γυναίκες
ΣΤΌΧΟΙ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ
Οι στόχοι του έργου Mend the Gap είναι οι εξής:
Να παρέχει στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με γυναίκες από δύσκολα περιβάλλοντα καινοτόμα διδακτικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια και να αυξήσουν τις οικονομικές τους δεξιότητες για να ξεκινήσουν τη δική τους οικολογική επιχείρηση,
Να ενισχύσει τις γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με το χάσμα μεταξύ των φύλων και τα ζητήματα διακρίσεων λόγω φύλου και να παράσχει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους,
Να αναβαθμίσει τις γυναίκες εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους προσφέρει νέες δεξιότητες που θα τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο της εργασίας,
Να ενισχύσει τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων στην πρακτική τους,
Να ενθαρρύνει την καινοτομία, την έρευνα και τις ανταλλαγές στην Ευρώπη σχετικά με την ΕΕΚ που σχετίζονται με την ενδυνάμωση των γυναικών και την οικολογική επιχειρηματικότητα,
Να προωθήσει την απόκτηση ήπιων και επιχειρηματικών δεξιοτήτων μεταξύ των γυναικών για την ενδυνάμωσή τους και την οικονομική χειραφέτησή τους,
Να προωθήσει τη χρήση και την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς,
Να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς τα κατάλληλα εργαλεία για την αύξηση των δεξιοτήτων των γυναικών που είναι χρήσιμες στην αγορά εργασίας.
Mend the Gap
Αποτελέσματα Έργου
-
- Έκθεση για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Αυτό το αποτέλεσμα θα είναι μια μελέτη των πραγματικών αναγκών των εκπαιδευτών όσον αφορά τις ικανότητες που χρειάζονται για να παρέχουν στις γυναίκες εκπαιδευόμενες εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να παραδίδουν δυναμικές τάξεις μεικτής μάθησης.
- Έκθεση ομάδας εστίασης. Αυτή η έκθεση θα είναι το αποτέλεσμα των ομάδων εστίασης που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες των εταίρων για τη συλλογή εντυπώσεων, ιδεών και απαιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς.
- Εργαλειοθήκη αξιολόγησης. Ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτών για να αξιολογήσουν τις προσδοκίες και τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες των μαθητριών τους πριν από την έναρξη των μαθημάτων τους.
Ένα πρόγραμμα για μαθήματα μικτής μάθησης σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν πρακτικές πράσινης επιχειρηματικότητας και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης σε γυναίκες με μικρές ευκαιρίες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα περιλαμβάνει βίντεο, διαδραστικούς πόρους, PowerPoints και άλλο διδακτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς. Θα αναπτυχθούν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή μαθημάτων μεικτής μάθησης και για την παροχή δυναμικών μαθημάτων στο διαδίκτυο, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαδικτυακές δραστηριότητες των εκπαιδευτών θα είναι ζωντανές και διαδραστικές.
Μια ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα που θα είναι δωρεάν και προσβάσιμη σε όλα τα μέλη της ομάδας στόχου και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα περιλαμβάνει όλα τα κύρια αποτελέσματα του έργου και θα είναι το κύριο εργαλείο για την παροχή των διαδικτυακών μαθημάτων του προγράμματος «Εκπαίδευση των εκπαιδευτών», στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της μικτής μάθησης. Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα για να έχουν πρόσβαση στα μαθήματα. Η διαδικασία εγγραφής θα είναι εύκολη και διαισθητική και θα γίνεται μέσω των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών. Η πλατφόρμα θα είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των χρηστών, οι οποίες θα συλλεχθούν μέσω ερωτηματολογίων με στόχο να ληφθούν οι εντυπώσεις και οι ιδέες των ομάδων-στόχων σχετικά με την πλατφόρμα. Χάρη σε αυτή την προσέγγιση με επίκεντρο τον χρήστη, η πλατφόρμα θα σχεδιαστεί ώστε να είναι φιλική προς τον χρήστη και διαισθητική. Η κατηγοριοποίηση του περιεχομένου και οι δυναμικές στρατηγικές δρομολόγησης θα ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα θα είναι ευέλικτη και φιλική προς τα κινητά τηλέφωνα, ώστε να ενισχύσει τις στρατηγικές διάδοσης και να προσεγγίσει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. Θα μεταφραστεί επίσης σε όλες τις γλώσσες των εταίρων για να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να έχει πραγματικό αντίκτυπο στον τοπικό τομέα.
H Σύμπραξη
Solution: Solidarité & Inclusion – συντονιστής εταίρος, Γαλλία
Le Tre Ghinee Aps – εταίρος, Ιταλία
Η Le Tre Ghinee είναι μια ΜΚΟ με έδρα τη Ρώμη, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του λουκέτου ως απάντηση στην αποξένωση και την απομόνωση που βίωσαν οι μειονεκτούντες, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης και ανταλλαγής. Πήρε το όνομά της από το βιβλίο Τρεις Γκινέες της Virginia Woolf στο οποίο η συγγραφέας αναλύει πώς η άνιση κατανομή της εξουσίας και της γνώσης μεταξύ των δύο φύλων αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή του φασισμού. Το Le Tre Ghinee γεννήθηκε με στόχο την ενεργοποίηση και την υποστήριξη των διαδικασιών χειραφέτησης και αυτοδιάθεσης κάθε ατόμου, με ιδιαίτερη προσοχή σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση ευαλωτότητας, μέσω της καταπολέμησης όλων των μορφών σεξισμού, έμφυλης βίας, ομοτρανσφοβίας, αποκλεισμού, διακρίσεων, ρατσισμού, ξενοφοβίας. Και να ενθαρρύνουμε έτσι την έναρξη βιώσιμων και διαρκών μονοπατιών αυτονομίας. Στοχεύει στην προώθηση της καθολικής πρόσβασης στη γνώση ως απάντηση στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην προώθηση της αξίας της διαπολιτισμικότητας και της προσέγγισης του φύλου ως ακρογωνιαίου λίθου μιας αντιπατριαρχικής κοινωνίας.
ARTIS MULTIMEDIA – εταίρος, Γαλλία
Mobius Circle APS – εταίρος, Ιταλία
συνεταιρισμούς θα πρέπει να είναι ο μελλοντικός τρόπος για τη βιώσιμη διαβίωση και παραγωγή. Μεταξύ όλων αυτών, εστιάζουμε στην κρίση της ρύπανσης από τα πλαστικά με τη λειτουργία ενός μικρού χώρου εργασίας ανακύκλωσης που βασίζεται στην τεχνολογία ανοικτού κώδικα «Precious Plastic». Κατασκευάζουμε μικρές μηχανές ικανές να ανακυκλώνουν κάποιο είδος πλαστικών αποβλήτων και να δημιουργούμε κάθε είδους ανθεκτικά και χρήσιμα αντικείμενα που μπορούν να πωληθούν ή να δωριστούν. Τα αντικείμενα που δημιουργούμε με ανακυκλωμένο πλαστικό έχουν πάντα ως στόχο έναν πιασάρικο και φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό. Διεξάγουμε επίσης καμπάνιες μηδενικού πλαστικού, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικού ή συμβάλλουν στην παροχή εναλλακτικών λύσεων χωρίς πλαστικό στην κοινότητά μας.
MARKEUT SKILLS SOCIEDAD LIMITADA – εταίρος, Ισπανία
Spectrum Research Centre CLG – εταίρος, Ιρλανδία
KAINOTOMIA & SIA EE – εταίρος, Ελλάδα
Το «KAINOTOMIA» είναι ένα Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου δύο (Κε.Δι.Βι.Μ2) στην Ελλάδα, το οποίο δραστηριοποιείται στο τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Το Κε.Δι.Βι.Μ2 “KAINOTOMIA” έχει υλοποιήσει περισσότερα από 60 προγράμματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε ανέργους, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μισθωτούς / αυτοαπασχολούμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για την ανάπτυξη επαγγελματικών ευκαιριών και τη προώθηση και ένταξη τους στην αγορά εργασίας και της κοινωνίας εν γένει, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων. Το “KAINOTOMIA” παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης σε εκπαιδευόμενους για να διευκολυνθεί η (επαν)είσοδός τους στην αγορά εργασίας. Το “KAINOTOMIA” έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά προγράμματα, προσφέροντας υψηλό βαθμό εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα κατάρτισης σε σύγχρονα πεδία, συνδυάζοντας τα με εκείνα που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις των εκπαιδευομένων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ακόμη, το «KAINOTOMIA» συμμετέχει σε συγχρηματοδοτούμενα εθνικά προγράμματα με την ονομασία «σχέδια τοπικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας για ανέργους με βάση συγκεκριμένες τοπικές ανάγκες και αναπτυξιακό δυναμικό».