Skip links

EDU4FOOD

EDU4FOOD

Διάρκεια Έργου

01/03/2023 – 28/02/2026

Κωδικός Έργου

2023-2-DK01-KA220-YOU-000177114

Περιγραφή Έργου

To EDU4Food – Educating youth towards sustainable, healthy and equitable food systems, είναι ένα 24μηνο έργο Erasmus plus που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων πάνω σε τομείς  που σχετίζονται με την βιωσιμότητα των τροφίμων, μέσω εκπαιδευτικών ενοτήτων, δραστηριοτήτων και μεθοδολογιών ευθυγραμμισμένων με τη στρατηγική Farm to Fork. Προωθεί την εξοικονόμηση πόρων, τη μείωση των αποβλήτων, την αντιστάθμιση του ανθρακικού αποτυπώματος και τις βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Η πρωτοβουλία στηρίζει νέους εκπαιδευόμενους και εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας, εστιάζοντας σε αλλαγές συμπεριφοράς για τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας. Προσφέροντας γνώσεις, ιστορίες επιτυχίας και ευκαιρίες σταδιοδρομίας στο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, το EDU4Food ενδυναμώνει τους νέους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία ενός βιώσιμου και δίκαιου μέλλοντος στον τομέα των τροφίμων.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΙ

Το έργο EDU4Food έχει κυρίως δύο άμεσες και μία έμμεση ομάδα-στόχο (TG).

Άμεσες Ομάδες Στόχοι:

  • Νέοι ηλικίας 18-30 ετών, ιδίως μειονεκτούντες νέοι (μακροχρόνια άνεργοι νέοι, μετανάστες, άτομα
    με αναπηρίες)
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας, σύμβουλοι νεολαίας και πάροχοι εκπαίδευσης

Έμμεσες Ομάδες Στόχοι:

  • Προσωπικό των εταίρων

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Το πρόγραμμα Edu4Food στοχεύει:

  • Να εκπαιδεύσει τους νέους σχετικά με τις διάφορες πτυχές της στρατηγικής Farm to Fork – Aπό το Aγρόκτημα στο Πιάτο, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης γεωργίας, πρακτικές, την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων.
  • Να αναπτύξει διαδραστικά εργαλεία και δραστηριότητες για τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας για να εμπνεύσουν την αλλαγή της κατανάλωσης και να προωθήσουν τα βιώσιμα,
    υγιεινά και προσιτά τρόφιμα.
  • Να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή με την ανάδειξη της σύνδεσης της διατροφής με την υγεία και με την προώθηση των διατροφικών οφελών των
    τοπικών, φρέσκων και εποχιακών προϊόντων.
  • Να προωθήσει την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων εμπνέοντας τους νέους να διερευνήσουν ευκαιρίες στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων
    βιομηχανίας με την παρουσίαση καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.
  • Να συνδέσει τους νέους με τοπικούς αγρότες, παραγωγούς τροφίμων και κοινοτικές οργανώσεις μέσω μη τυπικών δραστηριοτήτων.
    με στόχο τη στήριξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων στην περιοχή τους.
  • Να διαδώσει τα αποτελέσματα του.

EDU4Food Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις αυτόν τον μήνα

EDU4Food Ενημερώσεις

Όλα τα νέα του EDU4Food
Δείτε τα Εθνικά μας Προγράμματα

Δείτε τα Εθνικά μας Προγράμματα

Εθνικά Προγράμματα

EASY

Αποτελέσματα Έργου

Το εκπαιδευτικό κιτ EDU4Food έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους νέους σχετικά με βιώσιμες πρακτικές διατροφής μέσω ολοκληρωμένων ενοτήτων σχετικά με τη στρατηγική- Farm to Fork «από το αγρόκτημα στο πιρούνι», διαδραστικών κουίζ και παιχνιδιών. Προωθεί την υγιεινή διατροφή με βιώσιμες συνταγές και παρουσιάσεις, αναδεικνύει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στη βιομηχανία τροφίμων και παρέχει έναν οδηγό δραστηριοτήτων για τους εργαζόμενους στη νεολαία για την παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης με βάση τα τρόφιμα. Η πρωτοβουλία αυτή προάγει τη δέσμευση, τη γνώση και τις ευκαιρίες απασχόλησης, συμβάλλοντας στους γενικούς στόχους του έργου για την αειφορία και την εκπαίδευση στο σύστημα τροφίμων.

Ο διαδραστικός χώρος EDU4Food, θα είναι μια διαδραστική πλατφόρμα που θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για τους πόρους του βιώσιμου συστήματος τροφίμων. Η πλατφόρμα θα είναι φιλική προς το χρήστη και προσβάσιμη σε ποικίλα κοινά, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των επαγγελματιών στον τομέα της νεολαίας. Θα διαθέτει προσαρμοσμένο περιεχόμενο, ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης, κουίζ, παιχνίδια και πολυμέσα για την ενίσχυση της δέσμευσης και της αυτορυθμιζόμενης μάθησης. Η πλατφόρμα αυτή υποστηρίζει τους γενικούς στόχους του έργου διευκολύνοντας τη διάδοση των πόρων, προωθώντας τη στοχευμένη εκπαίδευση και βελτιώνοντας την ποιότητα και τη χρηστικότητα των αποτελεσμάτων.

Το έργο EDU4Food θα υλοποιήσει τοπικές δραστηριότητες με τη χρήση μη τυπικών εκπαιδευτικών μεθόδων και θα παράγει το περιοδικό EDU4Food. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν διαδραστικά εργαστήρια, εκθέσεις βιώσιμων τροφίμων, επισκέψεις σε αγροκτήματα, συνεδρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων, διαδικτυακά σεμινάρια εμπειρογνωμόνων και εργαστήρια μαγειρικής. Κάθε εταίρος θα οργανώσει τουλάχιστον τέσσερις δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ομάδες-στόχους τους, διάρκειας 4-6 ωρών με 8-10 συμμετέχοντες η καθεμία. Τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και των μαρτυριών, θα συγκεντρωθούν στο περιοδικό EDU4Food Magazine για διάδοση.

H Σύμπραξη

CROSSING BORDERS –  συντονιστής έταιρος, Δανία

Περισσότερες πληροφορίες
Η Crossing Borders (CB) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Το όραμα της CB είναι ένας κόσμος ειρηνικός με τον εαυτό του, όπου η διαφορετικότητα γιορτάζεται. Αποστολή της είναι να δημιουργήσει ένα χώρο διαλόγου προς έναν τέτοιο κόσμο και να αναπτύξει την ικανότητα των νέων, των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και των εκπαιδευτικών να υλοποιήσουν το παραπάνω όραμα. Το Crossing Borders ξεκίνησε ως έργο το 1999 στη Δανία για την υποστήριξη του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των συγκρουόμενων μερών στη Μέση Ανατολή. Ως απάντηση στις αυξανόμενες δραστηριότητες και στις απαιτήσεις για την έννοια και τις υπηρεσίες του CB, μετατράπηκε, το 2004, σε μια δυναμική οργάνωση με δραστηριότητες στη Δανία και στο εξωτερικό. Τα θέματα της CB επικεντρώνονται σε τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η συμμετοχή των νέων και οι ΣΒΑ, ως συμβολή στην πράσινη καινοτομία και την οικολογική επιχειρηματικότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εκπαιδεύουμε και ενδυναμώνουμε τους νέους ώστε να γίνουν ενεργοί παγκόσμιοι πολίτες. Διασχίζοντας πολιτισμούς και επαγγέλματα, παρέχουμε πλατφόρμες για τους νέους να διασταυρώνουν ιδέες και να δημιουργούν παγκόσμιες ενώσεις, δίκτυα και κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Μαζί, αναπτυσσόμαστε και προωθούμε τις βέλτιστες πρακτικές για θετική αλλαγή.

KAINOTOMIA & ΣΙΑ EE – εταίρος, Ελλάδα

Περισσότερες πληροφορίες
Το «KAINOTOMIA» είναι ένα Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  (Κε.Δι.Βι.Μ) στην Ελλάδα, το οποίο δραστηριοποιείται στο τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Το Κε.Δι.Βι.Μ “KAINOTOMIA” έχει υλοποιήσει περισσότερα από 60 προγράμματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε ανέργους, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μισθωτούς / αυτοαπασχολούμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για την ανάπτυξη επαγγελματικών ευκαιριών και τη προώθηση και ένταξη τους στην αγορά εργασίας και της κοινωνίας εν γένει, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων. Το “KAINOTOMIA” παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης σε εκπαιδευόμενους για να διευκολυνθεί η (επαν)είσοδός τους στην αγορά εργασίας. Το “KAINOTOMIA” έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά προγράμματα, προσφέροντας υψηλό βαθμό εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα κατάρτισης σε σύγχρονα πεδία, συνδυάζοντας τα με εκείνα που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις των εκπαιδευομένων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ακόμη, το «KAINOTOMIA» συμμετέχει σε συγχρηματοδοτούμενα εθνικά προγράμματα με την ονομασία «σχέδια τοπικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας για ανέργους με βάση συγκεκριμένες τοπικές ανάγκες και αναπτυξιακό δυναμικό.

E-JUNIORS – έταιρος, Γαλλία

Περισσότερες πληροφορίες
Η E-Juniors – είναι ένας Μη κυβερνητικός οργανισμός/ένωση στη Γαλλία. Στόχος της E-Juniors είναι να προσφέρουν στους νεότερους πολίτες -ιδιαίτερα στους αποκλεισμένους από το ηλεκτρονικό εμπόριο- ευκαιρίες να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, προτείνοντας δραστηριότητες παράλληλα με τις επίσημες ακαδημαϊκές σπουδές. Οι E-Juniors προτείνουν δραστηριότητες με στόχο να ενθαρρύνουν τους νεότερους να: να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με παραγωγικό και χρήσιμο τρόπο, να εξερευνήσουν νέους εφαρμόσιμους τομείς ενδιαφέροντος, να εμπνεύσουν τη δημιουργικότητα και να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες, να αποκτήσουν σκληρές και ήπιες δεξιότητες που διευκολύνουν την ένταξη στον κόσμο της εργασίας. Επιπλέον, η E-Juniors έχει συμμετάσχει σε προγράμματα Erasmus+ και «Ευρώπη για τους πολίτες», προωθώντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην Ευρώπη και ευαισθητοποιώντας τους νεότερους για τις δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση και να ενισχυθεί η ενεργός συμμετοχή στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή. Η ένωση λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την E-Seniors, οι στόχοι της οποίας είναι να μυήσει τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία στον κόσμο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας. Μαζί, οι δύο ενώσεις χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να προωθήσουν τη διαγενεακή επικοινωνία και να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα. Η ένωση αναλαμβάνει τακτικά δράσεις για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, την προώθηση της δυναμικής μεταξύ των γενεών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

CWEP – έταιρος, Πολωνίας

Περισσότερες πληροφορίες
Κέντρο υποστήριξης της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας – Πολωνία
Το Κέντρο για την Εκπαίδευση και την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας (CWEP) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2004 από μια ομάδα επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών ακτιβιστών από το Rzeszów της Πολωνίας. Το CWEP συνεργάζεται με επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αποστολή του CWEP είναι να αυξήσει την ποιότητα της εκπαιδευτικής κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις μορφές της, καθώς και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να προωθήσει την ενσωμάτωση κάθε κοινωνικής ομάδας, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή την εθνοτική τους καταγωγή. Ειδικότερα, οι στόχοι είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης όλων των ανθρώπων, η προώθηση και η συμβολή στην εκπαίδευση ενηλίκων, τη δια βίου μάθηση, την ηλεκτρονική μάθηση και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα. Ο Σύνδεσμος συνεργάζεται με πολλούς εταίρους από την Ευρώπη για την ενίσχυση της οικονομικής θέσης των επιχειρήσεων και παρέχει on-line πλατφόρμες για τις επιχειρήσεις.

C.A.INNOEUSPHERE LIMITED  – έταιρος, Κύπρος

Περισσότερες πληροφορίες
Η InnoEUsphere, με έδρα τη Λάρνακα της Κύπρου, ενισχύει την ευφυΐα των δεξιοτήτων της ΕΕ προωθώντας τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανθεκτικότητα. Εξειδικευμένη σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, η εταιρεία εστιάζει στη βιωσιμότητα, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την κυκλική οικονομία και την καινοτομία για τις ΜΜΕ. Ως στρατηγικός εταίρος της Συμμαχίας για την Κυκλική Οικονομία και μέλος του δικτύου New European Bauhaus Friends, η InnoEUsphere δραστηριοποιείται στην έρευνα και την εκπαίδευση σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης των γυναικών, της νεολαίας, του πολιτισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

EDU4Food Επισυναπτόμενα

Πνευματικά Αποτελέσματα

Newsletters

X