Skip links

Έναρξη του έργου Generation SDG

Generation SDG

DECIPHERING THE SDGs FOR THE EVERYDAY LIVES OF YOUTH

 

Ενδυνάμωση της νεολαίας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης: Η εκκίνηση του Generation SDG

Η σύμπραξη του GEN SDG, αποτελούμενη από πρωτοπόρους οργανισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανακοινώνει με υπερηφάνεια την έναρξη του «Generation SDG», ενός πρωτοποριακού έργου που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των νέων ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ). Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία πρόκειται να μεταμορφώσει τη συμμετοχή των νέων στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης, της υποστήριξης και της δράσης σε επίπεδο κοινότητας..

Υπόβαθρο του έργου

Το έργο Generation SDG αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη να εμπλακούν οι νέοι στις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη. Με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια νέους παγκοσμίως, η ενεργός συμμετοχή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το έργο αυτό αναγνωρίζει τη δυναμική των νέων ως φορέων αλλαγής και στοχεύει να τους παράσχει τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για να προωθήσουν θετικές δράσεις στις κοινότητές τους.

Στόχοι του έργου

Οι πρωταρχικοί στόχοι του έργου Generation SDG είναι:

  • Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης των ΣΒΑ: Η εκπαίδευση των νέων σχετικά με τους 17 ΣΒΑ, τη σημασία τους και τη συνάφειά τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Η υποστήριξη της υποστήριξης και της συμμετοχής των νέων: Η ενθάρρυνση των νέων να γίνουν αποτελεσματικοί υποστηρικτές της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Η προώθηση της ενεργού πολιτειότητας και της κοινωνικής ευθύνης: Η ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων.
  • Η προώθηση της δράσης για το κλίμα και της περιβαλλοντικής διαχείρισης: Η έμφαση δίνεται στον ΣΒΑ 13 (Δράση για το κλίμα) και στον ΣΒΑ 15 (Ζωή στη γη) για την πρόκληση περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.
  • Η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών σε επίπεδο κοινότητας υπό την καθοδήγηση των νέων: Η παρακίνηση των νέων υποστηρικτών να ηγηθούν έργων σε επίπεδο κοινότητας που συμβάλλουν στην επίτευξη των ΣΒΑ.

Δραστηριότητες

Στο έργο Generation SDG θα συμμετάσχουν 20 νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία σε διάφορες δραστηριότητες, όπως:

  • E-Modules: Ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης διάρκειας 18 ωρών που καλύπτει κάθε ΣΒΑ και την υποστήριξη της νεολαίας.
  • Toolkit για τη υποστήριξη της υπεράσπισης των νέων: Πρακτικοί πόροι για τους νέους υποστηρικτές προκειμένου να συμβάλουν στην επίτευξη των ΣΒΑ.
  • Εικονικοί χώροι συνεργασίας: Διαδικτυακές συναντήσεις που προωθούν τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη συνεργατική μάθηση.
  • Τοπικές εκδηλώσεις: Εκδηλώσεις με βάση την κοινότητα για την προώθηση των ΣΒΑ και των πρωτοβουλιών της νεολαίας.

Αποτελέσματα έργου

Το έργο αποσκοπεί στην παραγωγή σημαντικών αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων:

  • Η ανάπτυξη 18 ωρών διαδικτυακού εκπαιδευτικού περιεχομένου για τους ΣΒΑ.
  • Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εργαλειοθήκης για τη δράση και τη συμμετοχή των νέων.
  • Η διοργάνωση εκδηλώσεων σε επίπεδο κοινότητας με τη συμμετοχή 180 ατόμων σε έξι χώρες.
  • Η αύξηση των πρωτοβουλιών και της υποστήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης με πρωτοβουλία των νέων.

Αντίκτυπος

Το έργο Generation SDG είναι σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, προωθώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική ένταξη και την ενεργό ιδιότητα του πολίτη. Με την προώθηση της διακρατικής ανταλλαγής γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, το έργο θα ενισχύσει τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τους ΣΒΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη, εμπνέοντας μια νέα γενιά κοινωνικά υπεύθυνων και παγκοσμίως ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Σχετικά με τους εταίρους

Το έργου υλοποιείται με συντονιστή το Fundación por la Sostenibilidad Participativa Innogestióna (Ισπανία) σε συνεργασία με το WeLearn Limited (Ιρλανδία), Acta Foundation (Βουλγαρία), το KΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΣΙΑ EE (Ελλάδα), το S.E.A.L. Cyprus (Κύπρος), και το Asociatia TEAM 4 Excellence (Ρουμανία). Κάθε εταίρος διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην εργασία για τη νεολαία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που εγγυάται την επιτυχία του έργου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
Website
X